Picie moczu

Wskazówka: rekomendowane w ramach profilaktyki; jako tonik odmładzający; oraz w lekkich chorobach.
Zbierz środkowy strumień z pierwszego porannego oddawania moczu. Niewielkie ilości moczu na początku i końcu strumienia nie muszą być zebrane: pierwsza część strumienia to mocz oczyszczający moczowody, aby dalsza część uryny była sterylna tak jak to tylko możliwe. Końcowa część z kolei zawiera często osad i ma nikłą wartość. Używać należy jedynie świeżego moczu.

Mądrze jest zacząć od kilku kropli, następnie małej szklaneczki, a potem stopniowo zwiększać ilość aż do poziomu, który cię zadowala. Może się to zmieniać od jednej aż po kilka szklanek dziennie. Jeśli pijesz mocz nie tylko rano, ale także później w ciągu dnia, to wiedz, że najlepsza jest uryna zebrana mniej więcej godzinę po posiłku. Nie napychaj się jedzeniem co najmniej przez trzydzieści minut po wypiciu uryny. Z kolei po posiłku odczekaj przynajmniej godzinę, zanim wypijesz mocz.

W nocy ma miejsce intensywniejsze wydzielanie hormonów, wówczas ciało odpręża się, relaksuje i odnawia. Dlatego też poranny mocz jest najbogatszy w witalne składniki.
Nie stosuj żadnych restrykcji w kwestii diety, jeśli pijesz jedną szklankę moczu dziennie, jedynie ogranicz spożywanie soli oraz białek (zwłaszcza pochodzenia zwierzęcego), co sprawi, że uryna będzie miała łagodniejszy smak oraz zapach.

Picie moczu: kiedy już raz przyzwyczaisz się do smaku, okaże się to łatwą, bezpieczną i skuteczną metodą. Możesz zacząć od kilku kropli, aż do każdej ilości, jaką zniesiesz.

Jednakże jeśli pijasz urynę kilka razy w ciągu dnia, niezbędna jest dieta uboga w białka i sole. Zalecane są świeże owoce i warzywa, oczywiście z wyjątkiem okresów postu, kiedy spożywa się jedynie urynę i wodę, ale ta metoda zostanie omówiona poniżej. W podrozdziale Wpływ żywienia przedyskutujemy wpływ pokarmu i napojów na mocz.

Więcej porad pomagających pokonać wewnętrzne opory i zachować doskonałe zdrowie znajdziesz w książce Coena Van Der Kroon Złota Fontanna